Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Behandelingen > Gezicht > Facelift (algemeen)

Facelift (algemeen)

Facelift bij Bauland Kliniek

Een ouder wordend gelaat wordt door veel patiënten als storend ervaren, gezien zij lichamelijk vaak fit en gezond zijn. Het gezicht kan vermoeid ogen en weerspiegelt dan ook niet hoe zij zich van binnen voelen. De meeste patiënten begint dit op te vallen rond hun veertigste levensjaar, waarna zij bij ons op consult komen voor advies.

Algemeen

De kenmerken van een verouderd gezicht en verouderde hals zijn onder andere verslapte en overtollige huid. Hierdoor kan een strakke kaaklijn verloren gaan en de neuslippenplooi meer zichtbaar worden. Ook bestaat er een meetbaar verlies van volume (vet-/bind-en botweefsel) wat er aan bijdraagt dat het gezicht ouder lijkt. Ten slotte verandert ook de huid zelf door het dunner worden van de lederhuid en door de toename van kleine micro-plooien in de bovenste huidlaag. Voornamelijk roken en uitgebreide UV-expositie draagt eraan bij dat de huid sneller oud wordt. Een ideale facelift pakt alle drie de componenten aan van huidveroudering; het verwijderen van overtollige huid, het strakker zetten van het onderhuids bindweefsel en het toebrengen van volume op de juiste plek. Hieronder zullen de facelifts worden beschreven die we uitvoeren in onze kliniek;

Mini Facelift

Een mini facelift heeft vooral een verjongend effect op de wangen en op de kaaklijn. Deze ingreep wordt als alternatief gezien voor een volledige facelift en is een stuk minder ingrijpend. Een mini facelift heeft echter wel op een kleiner deel van het gezicht effect. De herstelperiode is dan ook vele male korter.

Voor de mini facelift gebruikt de plastisch chirurg de S-lift techniek. Dit is een techniek waarbij aan beide kanten van het gezicht, voor het oor, een smal reepje huid verwijderd in de vorm van een S. Vervolgens wordt de huid en de weefsellaag die daaronder ligt, zorgvuldig gehecht. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Na ongeveer vier weken bent u weer helemaal hersteld zijn en is het definitieve resultaat zichtbaar.

Facelift

MACS-lift

De MACS-Lift (Minimal Acces Cranial Suspension lift) is een van de meest gebruikte facelift technieken die wij toepassen, omdat er goede resultaten bereikt kunnen worden zonder zo ingrijpend te zijn als een volledige facelift. De MACS-Lift is geschikt voor patiënten tussen de 40 en 75 jaar met matig tot uitgebreider huidoverschot in het gelaat en dan met name verlies van een strakke kaaklijn, sterker zichtbaar worden van de neuslippenplooi en matig huidoverschot bij de hals. Bij deze MACS-lift gaan wij via een beperkte incisie op de rand van de haargrens en voor het oor het onderhuids bindweefsel (SMAS) samen met de huid liften. Daardoor worden de wangen, kaaklijn en een gedeelte van de hals duidelijk strakker gezet en het gelaat oogt daarna jonger en vitaler. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer tweeënhalf uur. Om kans op complicaties te verkleinen vragen wij aan rokers minimaal vier weken voor de operatie en minimaal drie weken na de operatie te stoppen met roken.

De meeste patiënten gaan na de controle door de plastisch chirurg nog dezelfde dag naar huis. Je mag zelf niet rijden na de operatie, zorg dus dat er iemand is die met je meegaat of je ophaalt.

Het gezicht zal maximaal twee weken wat blauw en gezwollen zijn en de „social downtime“ is gemiddeld niet meer dan tien dagen na de operatie. De hechtingen zijn niet oplosbaar en worden zeven dagen na de operatie door ons verwijdert. Na zes tot twaalf weken zijn de littekens veel lichter van kleur en zie je het eerste resultaat.

Full face halslift

Bij een volledige of totale facelift brengen we langs de haargrens en ook achter het oor kleine sneetjes aan. De huid wordt losgemaakt van het bind- en spierweefsel. Vervolgens wordt het onderhuids bindweefsel (SMAS) met hechtingen vastgezet of deels verwijdert (SMASectomie), de overtollige huid wordt verwijdert en tot slot hechten we de incisies met niet oplosbaar hechtmateriaal. Deze facelift vindt plaats onder algehele narcose in onze kliniek en duurt ongeveer drie uur. Het verschil met de MACS-Lift is dat deze facelift een uitgebreider gebied behandeld met als grootste aandachtpunt de halsregio.

Na de ingreep blijft de patiënt meestal nog een nacht in onze kliniek. Verder onderscheiden de maatregelen en het herstel niet van de MACS lift.

Aanvullende verrichtingen

Lipofilling/Liposculptuur

Een ouder wordend gelaat laat zich niet alleen herkennen door een verslapte huid en huidoverschot, maar ook door een verlies van vetweefsel en later ook verlies van botweefsel. Het gelaat lijkt daardoor „leeg“ en oud. Daarom is bij enkele patiënten lipofilling van het gelaat met uw eigen vetweefsel aan te raden om een zo optimaal mogelijk esthetisch resultaat te bereiken. Wij ontnemen hierbij uw eigen vetweefsel uit de buikregio, bewerken het op een bepaalde manier zodat het vetweefsel bijna op een vloeistof lijkt en spuiten het dan vervolgens in die gebieden in uw gelaat waar nodig. Dit kan bij voorbeeld bij de onder- en bovenoogleden, bij de kaaklijn, de neuslippenplooi, de jukbeenderen, de slaap-regio als ook de boven en onderlip. Het voordeel van het gebruik van uw eigen vetweefsel is een permanent effect zonder dat herhaalbehandelingen nodig zijn zoals bij gewone fillers (bijvoorbeeld hyaluronzuur). De aanwezigheid van stamcellen in het vetweefsel hebben een positief effect op de kwaliteit van de omliggende huid en creëert ten slotte volume voor een jongere en vitalere uitstraling. Deze behandeling kan aanvullend of uitsluitend verricht worden. Of je hiervoor in aanmerking komt, kun je altijd met jouw behandelend plastisch chirurg tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek bepalen.

Platysmaplastiek

Bij enkele patiënten is met name de hals sterker verslapt dan de rest van het gelaat. In dit geval bestaan buiten de gewone MACS-Lift aanvullende operaties. Er kan een kleine incisie onder de kin worden geplaatst, dit noemen we platysmaplastiek. Hierdoor krijgen we directe toegang tot overtollig vetweefsel en verslapte spieren aan de voorkant van de nek en kunnen we hier een op maat toegepaste verbetering van de hals contour bereiken. Welke procedure voor jou het beste is kun je met een van onze plastisch chirurgen bespreken.