Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Behandelingen > Hand & pols > Carpaal Tunnel Syndroom

Carpaal Tunnel Syndroom

Aan de binnenkant van de pols ligt in het midden een tunnel; de carpale tunnel. In de carpale tunnel loopt een zenuw (de nervus medianus). Deze zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm. Hoewel de carpale tunnel is omsloten door een stevige band, kan het zijn dat door zwelling van de omliggende weefsels de zenuw toch bekneld raakt. Hierdoor kunt u klachten krijgen aan de hand of de vingers.

Algemeen

De klachten worden veroorzaak door beknelling van de zenuw en kunnen bestaan uit een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en vingers en vooral het verzorgingsgebied van de zenuw. Met het verzorgingsgebied van de zenuw wordt de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger bedoeld. De kant van de handpalm van deze vingers is het verzorgingsgebied van deze zenuw. Ook kan er een verdoofd gevoel van de vingertoppen ontstaan en kan er krachtverlies in de hand optreden, waardoor u zomaar iets laat vallen. De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. Vaak nemen de klachten ’s nachts toe waardoor de nachtrust wordt verstoord. Het carpale tunnelsyndroom komt vaak aan beide handen voor.

Onze specialisten kunnen onder andere aan de hand van bovengenoemde klachten vaststellen of u een carpaal tunnel syndroom heeft. Ook zal hij proberen te achterhalen of bij plaatselijke druk op de middelste zenuw de klachten verergeren. Om zeker te weten of er sprake is van het carpaal tunnelsyndroom wordt er een spieronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek wordt ook wel het EMG (electromyogram) genoemd.

Contact

Maak vrijblijvend een afspraak bij één van de plastisch chirurgen van Bauland Kliniek. Bel (0485)460620 of vul ons contactformulier in.

De behandeling

Door middel van een operatie kan de druk op de zenuw weggenomen worden. Bij deze operatie wordt een snee in de handlijn gemaakt. Deze snee loopt in de richting van de pols. De band in de pols en de handpalm wordt gekliefd, waardoor de carpale tunnel wordt geopend en er ruimte voor de zenuw ontstaat. De wond wordt na de operatie met

hechtingen gesloten. De operatie duurt ongeveer twintig minuten en wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Na de behandeling

Na de operatie wordt er een drukverband aangelegd wat na twee dagen verwijderd mag worden. Het verband kunt u dan vervangen door een dunne zwachtel. Vanaf dit moment kunt u gewoon weer douchen en de hand wassen. Wanneer u zich na de operatie goed voelt mag u weer eten en drinken. U mag liggen of zitten zoals u wilt, als u de geopereerde hand en onderarm maar laat rusten op een kussen. De eerste uren na de operatie kunnen de hand en arm wat zwaarder aanvoelen. Het bewegen van de vingers gaat de eerste dagen wat moeizaam, maar dit zal na enkele dagen verbeteren. Een operatie aan het carpaal tunnel syndroom is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. De klachten die u had zijn na de operatie vaak meteen verdwenen.

 

Kosten

Hand en pols chirurgie wordt bij Bauland Kliniek vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over zorgverzekeraars.