Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Behandelingen > Hand & pols > Trigger Finger

Trigger Finger

Een Trigger Finger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede van een vinger. Door irritatie ontstaat er een verdikking van de pees, waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het eerste gewricht van de vinger en de handpalm. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger zich niet meer kan strekken.

Algemeen

De oorzaak van de ontstekingsreactie is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van een overbelasting. Een trigger finger is een onschuldige maar lastige afwijking, die veel voorkomt.

De meest voorkomende klachten zijn pijn of irritatie bij het buigen van de vinger, met name bij het vastgrijpen. Door toename van de verdikking van de pees, verergert de pijn en op een gegeven moment kan de vinger niet meer op eigen kracht worden gestrekt. Bij het strekken voelt u een ‘knapje’ en soms pijn. Aan de hand van lichamelijk onderzoek zal een van onze specialisten een diagnose stellen en een behandelplan opstellen.

Contact

Maak vrijblijvend een afspraak bij één van de plastisch chirurgen van Bauland Kliniek. Bel (0485)460620 of vul ons contactformulier in.

De behandeling

Een trigger finger kan op twee manieren worden behandeld. De mate van de aandoening bepaalt welke behandeling het meest geschikt is.

Injectie

Een trigger finger kan worden verholpen door middel van een injectie met ontstekingsremmer. De prik is vaak gevoelig, maar u bent in de meeste gevallen na een paar dagen van de klachten af.

Operatie

Onder plaatselijke verdoving wordt er een kleine snede (1,5 cm) in de hand gemaakt, zodat de gezwollen peesschede wordt opengelegd. Op deze manier ontstaat direct bewegingsvrijheid voor de beknelde pees. De duur van de ingreep is ongeveer 60 minuten. U mag dezelfde dag weer naar huis.

Na de behandeling

Na de operatie wordt de wond gehecht. Wanneer de verdoving is uitgewerkt kun u wat pijnklachten ervaring. Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Na de wondgenezing worden de hechtingen verwijderd. Het gebied rondom de plaats van de ingreep zal een aantal dagen droog moeten blijven.

 

Kosten

Hand en pols chirurgie wordt bij Bauland Kliniek vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over zorgverzekeraars.