Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Behandelingen > Hand & pols > De Quervain

De Quervain

De strekpezen aan de bovenzijde van de pols lopen door verschillende peesscheden. De peesscheden zijn aan de binnenzijde bekleed met een slijmvlieslaag. Zo kunnen de pezen er makkelijk doorheen glijden. Bij Quervain zijn de pezen in het eerste strekcompartiment ontstoken. Dit zijn de abductor pollicis brevis en de extensor pollicis brevis. Deze pezen lopen vanaf de elleboog via de buitenzijde van de onderarm richting de duimbasis.

Oorzaak
Quervain kan ontstaan doordat u vaak achter elkaar dezelfde beweging heeft gemaakt.  Denk aan het schilderen van een huis en vasthouden van een baby. Door de ontstekingsreactie wordt de slijmvlieslaag van de peeskoker en om de pezen dikker. Hierdoor wordt de ruimte in de peeskoker relatief te klein voor de pezen om goed te kunnen bewegen. Dit leidt weer tot extra irritatie en verdere verdikking van de slijnvlieslagen. Een behandeling is dus noodzakelijk om de irritatie te stoppen.

 

Algemeen

Quervain kan ontstaan doordat u vaak achter elkaar dezelfde beweging heeft gemaakt. Door de ontstekingsreactie wordt de slijmvlieslaag van de peeskoker en om de pezen dikker. Hierdoor wordt de ruimte in de peeskoker relatief te klein voor de pezen om goed te kunnen bewegen. Bij het buigen en strekken van de duim en het kantelen van de pols ontstaat er pijn. Deze pijn kan acuut of geleidelijk ontstaan. Wanneer de klachten niet worden behandeld, breidt de pijn zich vaak uit richting de onderarm. Bij ernstige klachten kan er sprake zijn van zichtbare verdikking van de pols en kan het zijn dat u uw duim niet meer goed kunt bewegen.

De diagnose wordt vaak gesteld door de proef van Finkelstein uit te voeren. Hierbij buigt de plastisch chirurg de duim en legt deze in uw handpalm. U wordt gevraagd een vuist te maken door de vingers gebogen om de duim te leggen. De arts kantelt de pols naar de pinkzijde. Als u op dat moment veel pijn heeft aan de duimzijde van de pols bestaat er een grote kans op Quervain.

Contact

Maak vrijblijvend een afspraak bij één van de plastisch chirurgen van Bauland Kliniek. Bel (0485)460620 of vul ons contactformulier in.

De behandeling

Quervain kan met of zonder operatie worden behandeld:

Zonder operatie

Probeer de bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken te vermijden. Neem bijvoorbeeld vaker pauze bij herhaalde handelingen en werken achter te computer en probeer onderhands te tillen. Onze specialist kan u houdings- en tiladviezen geven en bekijken hoe u bijvoorbeeld uw werkplek kunt aanpassen.

De arts zal u een spalk voorschrijven die u voor zes weken moet dragen, om de geïrriteerde pezen rust te geven. Daarnaast kunt u ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen en diclofenac helpen tegen de pijn en de zwelling van het geïrriteerde slijmvlies van de peesschede. Als dit niet voldoende helpt, kan er injectie met hydrocortisone worden gegeven in of rond de peesschede.

Met operatie

Als bovenstaande aanpak niet helpt en de klachten langer dan drie maanden aanhouden, kan er in sommige gevallen een operatie worden overwogen. Daarbij wordt onder plaatselijke verdoving het dak van de peesschede doorgenomen. Hierdoor krijgen beide pezen in de schede meer ruimte.

Na de behandeling

Na de operatie moet u de pezen direct laten bewegen, ook al doet dit de eerste tijd pijn. Beweging is nodig omdat er anders littekenvorming kan optreden tussen de pezen en de peesschede waardoor u de duim minder goed kunt bewegen. Tillen en herhaalde bewegingen moet u drie tot vier weken vermijden. Het kan een aantal maanden duren voordat de pijn helemaal verdwijnt.

Kosten

Hand en pols chirurgie wordt bij Bauland Kliniek vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over zorgverzekeraars.