Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Detoxen, wat is dat precies?

Detoxen Gezond Lichaam Gezonde levensstijl gezonde voeding

Detoxen, wat is dat precies?

Door Anouk •

Detoxen. Ben jij al bekend met dit fenomeen? Detoxen lijkt een beetje het nieuwe modewoord. Veel mensen gaan af en toe een dagje detoxen, anderen doen dit juist voor 1, 2 en misschien wel voor 3 of 4 weken. Er bestaan zelfs verschillende detoxprogramma’s. Nieuwe bedrijven in deze health-industrie komen als paddenstoelen de grond uit en de sapjes vliegen je om de oren. Maar wat is dat detoxen nou precies en wat doet het met je lichaam?

Waarom Detoxen?

Detoxen is eigenlijk het ontgiften van je lichaam. We krijgen dagelijks een hoop rommel binnen. We worden blootgesteld aan allerlei giftige stoffen. Bij giftige stoffen moet je denken aan het voedsel dat we eten, maar ook van buitenaf krijgt ons lichaam (de huid) veel te voortduren. Uitlaatgassen, sigarettenrook, cosmetica, deodorant en via onze voeding bestrijdingsmiddelen, maar ook e-nummers die vaak synthetisch zijn. Dan hebben we het nog niet eens over nieuwe kleding (katoen dat bestreden wordt), via speelgoed, waterkokers of plastic verpakkingen waar ons voedsel in zit.

Ons lichaam beschikt over een natuurlijk reinigingsproces waarmee schadelijke stoffen uit ons lichaam worden verwijderd (gelukkig), maar door een teveel aan giftige stoffen kan ons lichaam het afvoeren soms niet meer aan. De giftige stoffen worden dan niet meer afgevoerd, maar gaan in onze vet cellen zitten. De oplossing? Zo nu en dan een detox inplannen. De vet cellen waarin deze stoffen verborgen zitten kunnen zo worden afgebroken en de giftige stoffen die zich hier ophopen worden dan afgevoerd.

Verschillende detoxprogramma’s

Als we eerlijk zijn… de detox waar men één dag sapjes drinkt of andere gezondere voedingsstoffen tot zich neemt dan normaal, hebben geen effect op je lichaam. Een detox met sapjes moet je minimaal 3 dagen inzetten om afvalstoffen kwijt te raken. Bij een detoxprogramma waar je wel vast voedsel mag eten, wordt vaak een minimum van 28 dagen aangeraden (zie het boek van giftbelt naar tempel). Op deze manier kan je lichaam namelijk ontgiften, maar ook wennen aan een nieuwe levensstijl.

Uitgangspunt van het detoxen is dat het standaard voedingspatroon in Westerse landen niet goed is voor ons lichaam. We eten en drinken met zijn alle heel veel gif. Voedingswaren zoals koffie, alcohol, snoep, koek, gluten en lactose zijn voor ons lichaam moeilijk te verteren. Klachten zoals maagpijn, hoofdpijn of krampen in de darmen zijn geen uitzondering.

Ben je toe aan verandering, wil je een aantal kilo’s kwijt en wat beter in je vel zitten, dan is een 3 tot 5-daagse sapkuur een goed begin. Als je behoefte hebt aan een vernieuwde en gezonde levensstijl, dan is de 28-daagse detox, waar je wel vast voedsel eet, maar bepaalde voedselsoorten laat staan een mooi vervolg.

De beste detox voor je lichaam

Hoe je het ook went of keert.. de beste detox voor je lichaam is niet alleen het aanpassen van je voeding. Ook rust, niet te veel stress en ontspanning spelen een belangrijke factor. Daarnaast behoren sport&beweging, een behandeling van de schoonheidsspecialiste of een masseur ook absoluut bij een gezond en vitaal lichaam. Wist je dat je voor Beauty behandelingen ook bij Bauland Kliniek terecht kan? We zien jullie graag terug bij ons!

Bronnen:1, 2.Beeld

Detoxen Gezond Lichaam Gezonde levensstijl gezonde voeding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *