Bel voor meer informatie +31 (0) 48 546 06 20(lokaal tarief) 06-82761790

Home > Nieuws artikelen > Vraag en antwoord: Zeldzame vorm van lymfeklierkanker bij borstprothesen

Vraag en antwoord: Zeldzame vorm van lymfeklierkanker bij borstprothesen

Door beheerder •

 Lymfeklierkanker bij borstprothesen

In de afgelopen tijd zijn er onderzoeken uitgevoerd voor een zeldzame vorm van lymfeklierkanker bij vrouwen met borstprothesen (Engelse afkorting BIA-ALCL). Het ontstaat in het vocht of in het kapsel dat om de borstprothese heen ligt, waardoor de borst in zeer korte tijd groter wordt of een knobbel in de borst ontstaat.

Uit het onderzoek is gebleken dat de kans op lymfeklierkanker bij prothesen met een grove ruwing (macro-textuur) vaker voorkomt. Bij Bauland worden er enkel borstimplantaten met een fijne ruwing (micro-textuur) gebruikt.

Zo laat de NVPC ook weten dat de kans op het krijgen van deze vorm van lymfeklierkanker bij borstprothesen erg zeldzaam is (vele malen kleiner dan de kans op borstkanker). En áls het ontstaat, is er goede kans op genezing; Ongeveer 95 procent van de vrouwen die de ziekte krijgt, geneest. Het is een andere vorm van kanker dan borstkanker en heeft geen invloed op een verhoogde kans op borstkanker.

De Inspectie Gezondheidszorg houdt toezicht op borstprothesen op de Nederlands markt. Op dit moment is de Inspectie van oordeel dat borstprothesen aan de gestelde wettelijke eisen voldoen en gebruikt mogen worden.

Als u borstprothesen heeft en merkt dat u last heeft van een relatief snel groter wordende borst of een knobbel bij de borstprothese, ga dan altijd direct naar de huisarts of plastisch chirurg. Voor uw gemak hebben wij hieronder een aantal belangrijke vragen en antwoorden uitgeschreven:

Wat is BIA-ALCL en waar ontstaat het?

BIA-ALCL is een uiterst zeldzame vorm van kanker van het immuunsysteem, ook wel lymfeklierkanker genoemd. BIA-ALCL kan optreden in het kapsel en vocht rondom het borstimplantaat, de oorzaak hiervan is nog onbekend. Het is een andere vorm van kanker dan borstkanker en heeft geen invloed op een verhoogde kans op borstkanker.

Hoe groot is de kans op BIA-ALCL bij borstimplantaten?

De kans voor vrouwen met implantaten is ongeveer 1 op de 35.000 bij een leeftijd van 50 jaar.  Dit is een paar duizend keer kleiner dan de kans op borstkanker.

Is er verschil tussen bepaalde soorten prothesen in relatie tot het krijgen van BIA-ALCL?

Naar alle waarschijnlijkheid is de kans kleiner bij gladde implantaten of met implantaten met microtextuur (bv Mentor) of nanostructuur (bv Motiva). Verder onderzoek zal dit verder moeten bevestigen.

Zijn borstprothesen wel veilig?

De Inspectie Gezondheidszorg houdt toezicht op borstprothesen wanneer deze op de Nederlandse markt zijn. Op dit moment geeft de inspectie aan dat borstprothesen aan de gestelde wettelijke eisen voldoen en gebruikt mogen worden. Alle bij NVPC aangesloten klinieken (bv Bauland Kliniek en Faceland) gebruiken uitsluitend implantaten van topleveranciers die internationaal hoog staan aangeschreven, en wij werken uitsluitend volgens richtlijnen van de NVPC. Ook staan al onze implantaten centraal geregistreerd in een landelijke database.

Hoe herken ik tijdig signalen van BIA-ALCL en wat moet ik doen bij klachten?

BIA-ALCL is te herkennen door een snel groter wordende borst met een borstprothese. Dit komt door vochtophoping rondom de borstprothese. Bij klachten of vragen, kan uw huisarts u verwijzen naar uw plastisch chirurg.

Voor meer informatie kunt u het onderstaande filmpje bekijken.